kop

Dit jaar gingen we op excursie naar België . De brouwerijen Het Anker en De Kroon stonden op het programma.

Daarna zouden we nog worden losgelaten in Leuven om daar te dineren en mogelijk nog een pintje te scoren.

Op 25 april was het verzamelden bij de rode man op station Hoofddorp om vervolgens snel onze busplek achter in de Doelencoach bus te veroveren. Op naar Mechelen ergens ver weg in België .

Bus
In de bus

Als eerste dus
Brouwerij Het Anker

De rond leiding begon op de binnen plaats en was onder begeleiding van een brouwer van het Anker.

Hij had al gauw door dat wij ook allemaal brouwers waren en vergat toen zijn brouw verhaal maar en begon meer over de geschiedenis en andere dingen te verhalen.

het anker
Brouwerij Het Anker
binnenplaats
Wij op de binnenplaats.

Heel vervelend genoeg werden we vervolgens een film zaaltje in gedirigeerd om daar een heel toeristen filmpje uit te moeten zitten

Gewoon het standaard brouwerij reclame filmpje dus verder niets bijzonders en of interessants.

filmzaal
Filmpje kijken
brouwzaal
Brouwzaal

De film duurde gelukkig niet zo heel erg lang.

Nu dan eindelijk de brouwerij in. Eerst via de brouwzaal waar nog druk gewerkt werd.

De man in de brouwzaal is bezig het grote platen filter schoon te maken. Dit filter wordt gebruikt om de wort te scheiden van de bostel. Hier wordt dus geen filterkuip gebruikt. De bostel valt naar beneden in een op een lopende band die het naar buiten transporteert waar een boer het vervolgens weer opvangt.

Vervolgens, via een heleboel trappen, door de moutzolder, ouderwets lekker stoffig, naar een soort museum zaaltje.

Allemaal leuke oude brouw rotzooi. Er was ook een soort van ouderwets barretje ingericht met een toog en andere oude bar fratsen.

moutzolder
Moutzolder
brouwzaal
Museum

De oude wort koeler was hier ook te vinden. En zo’n mooi stuk koperwerk moet natuurlijk uitvoerig bekeken worden.

Vervolgens op naar het hoogste punt van de excursie. De oude decantatiebak, ook een soort wortkoeler. Echter deze staat boven op het dak om zo de wort sneller in de buitenlucht te kunnen laten afkoelen.

wortkoeler
De oude wort koeler
op het dak
Op het dak.
op het dak 2
Even rondkijken.

Na wat rondkijken en een leuk verhaal van onze gids werden we via diverse smalle trappen en duistere stoffige zolders vol met rotzooi en oude houten kratjes naar de opslag van wisky vaten gebracht.
Het Anker is sinds een paar jaar bezig met wisky maken en ze gaan dit jaar de eerste vaten soldaat maken.

op naar
Trap op en trap af.
wisky
De opslag. Zorgvuldig achter slot en grendel.

In verband met accijns en belasting gedoe zit alles achter slot en grendel.

Zodra ze willen proeven, bottelen of andere dingen doen dan kan dat alleen als er een accijns ambtenaar aanwezig is want er zitten overal 2 sloten op. 1 van de brouwerij en 1 van de belastingen.

We vonden 1 zo′n ruimte al mooi. Maar op weg verder naar beneden kwamen we langs nog diverse verdiepingen vol met vaten.

Nog meer wisky
Nog meer ook achter hekken.
Mout
Wederom mout, gangetjes en veel stof.

De afdaling voerde ons ook weer onderlangs de mout silo′s en voorraden speciaalmouten. Alle horizontale lijnen zijn van de transport banden richting schrootmolen.

Als laatste kwamen we in de brouwzaal terrecht. Nu mochten we wat langer rondkijken.

Er werd nog volop gebrouwen en dat maakt alles toch altijd wat leuker.

brouwzaal
Eindelijk rondkijken in de brouwzaal.
brouwzaal
Het filter en de kookketel.

En dan eindelijk het belangrijkste van de hele tour: het proeven. Op naar het mooie proeflokaal.

We hadden fijn de tijd dus er kwamen aardig wat bieren langs.

Bij de rondleiding zaten een paar proevertjes wat natuurlijk nooit genoeg is. Die werden dus aangevuld met een aantal fatsoenlijke glazen van het lekkerste.

Tevens werd even de winkel aangedaan om wat biertjes voor onderweg te scoren. Alles tegen degelijke belgische prijzen (goedkoop dus).

Proeven
Weg droge mond..
Proeven
Op naar .

Maar aan alles komt een eind, dus moetsen we op weg naar de volgende brouwerij.
Allemaal weer de bus in en op naar:
de Kroon.