Lekker terug





De foto's



Klein duimpje


Ruine van Brederode
Brederode


Gezamelijke Brouwdag in
de Ruïne van Brederode

Zaterdag 12-2-2011


Voor beide recepten geld dat dit de basis is voor het middeleeuwse bier. Kruiden en dergelijke konden naar eigen idee of hartelust worden toegevoegd. Er kon uit de volgende lijste met kruiden gekozen worden:
- Coriander
- Duizendblad
- Salie
- Brandnetel
- Struikheide
- Munt
- Saffraan
- Kaneel
- gember
- Kaneel
- Anijszaad
- kruidnagel


De middeleeuws Blond

Begin SG : 1062
Eind SG : 1014
Bitterheid : 16 EBU
Kleur : 10 EBC
Alcohol : 4,7 vol %
Batch grootte : 10 liter
Kooktijd : 70 minuten

Ingredienten:
Pils mout (3EBC) : 2,20 Kg
Tarwe mout (6EBC) : 0,250 Kg
Munnich (15EBC) : 0,250 Kg
Hallertauer Perle (7,2a) : 9 gr : 70 min.
Korrelgist Nothimgham
8,5 liter maischwater
8 liter spoelwater

Maischschema:
35 min. op 63°C, 20 min. op 72°C, 5 min. op 78°C.


De middeleeuws Donker

Begin SG : 1060
Eind SG : 1014
Bitterheid : 16 EBU
Kleur : 56 EBC
Alcohol : 6,2 vol %
Batch grootte : 10 liter
Kooktijd : 70 minuten

Ingredienten:
Pils mout (3EBC) : 1,70 Kg
Amber Caravienna (50EBC) : 0,40 Kg
Caramunich (120EBC) : 0,50 Kg
Hallertauer Perle (7,2a) : 9 gr : 70 min.
Korrelgist Nothimgham
8,5 liter maischwater
8 liter spoelwater

Maischschema:
35 min. op 63°C, 20 min. op 72°C, 5 min. op 78°C.